WODA

Woda życiodajna substancja - bezbarwna, bezwonna, pozbawiona smaku i kalorii jest niezbędna do życia. Bez niej nie przetrwałby żaden człowiek, zwierzę ani roślina. Nie można jej niczym zastąpić. Aby być zdrowym, każdy człowiek musi codziennie spożyć około dwóch i pół litra wody. Brak wody uniemożliwia uprawę ziemi i hodowlę zwierząt. Bez wody nie ma żywności, a bez żywności nie ma życia. Ale czy każda woda jest dobra do picia?
Woda wodociągowa zwykle spełnia normy wody pitnej, nie zawsze jednak odpowiada nam jej smak, zapach lub fakt, że nieprzyjemnie wysusza skórę, powoduje osady kamienia, kamień niszczący instalacje grzewcze, armaturę łazienkową, urządzenia sanitarne i AGD.

Z kolei woda z ujęcia własnego najczęściej nie odpowiada normom wody pitnej, ze względu na obecność nadmiernych ilości niektórych związków, np. żelaza, manganu lub amoniaku. Bez względu na pochodzenie wody oraz występujące w niej problemy,
możemy w prosty sposób ją uzdatnić, dobierając odpowiednie urządzenia.

Woda Wodociągowa:
Problemy:

Woda Studzienna (z własnego ujęcia):
Problemy:

Chemiczne właściwości wody

Klasyfikacja twardości wody
Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Mapa Polski z uwzględnieniem twardości wody
z dnia 20 kwietnia 2010 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

średnio miękka 3 - 7 dH
średnio twarda 8 - 14 dH
twarda 15 - 21 dH
bardzo twarda > 21 dH
ŚREDNIA KRAJOWA 18 dH


WYMAGANIA FIZYKOCHEMICZNE, JAKIM POWINNA ODPOWIADAĆ WODA
PRZEZNACZONA DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI

Twardość 3-28 dH 60-500 mgCaCO3/l
Żelazo 0,20 mg/l 200 μg/l
Mangan 0,05 mg/l 50 μg/l
Chlor 0,30 mg/l 300 μg/l

 

Twardość wody
To właściwość wody spowodowana obecnością rozpuszczonych w niej soli przede wszystkim wapnia i magnezu (Ca + Mg). Stężenie obu tych pierwiastków decyduje o poziomie twardości ogólnej wody, co wiąże się z procesem powstawania osadów (oba te pierwiastki łatwo krystalizują). Proces zmiękczania polega na usunięciu z wody pierwiastków powodujących twardość wody - wapnia (Ca) oraz magnezu (Mg).
Zmiękczanie polega na filtrowaniu wody przez specjalne złoże zwane żywicą jonowymienną. W zmiękczaczach CosmoWATER zastosowana jest wysokowydajna żywica monosferyczna. Po uzdatnieniu określonej ilości wody, złoże poddawane jest procesowi czyszczenia – tzw. regeneracji. Cykle regeneracji następują automatycznie w zależności od zużycia wody.

Żelazo i mangan
Żelazo występuje najczęściej w wodach głębinowych, w ilościach zależnych od budowy i składu mineralnego podłoża. W wodach zawierających zwiększone ilości żelaza, również w sieciach wodociągowych mogą rozwijać się bakterie żelaziste.
Oprócz zmiany barwy i mętności nadają one wodzie przykry smak i zapach, a instalacje tracą stopniowo sprawność z powodu ich zatykania się masami żywych i obumierających bakterii. Mangan jest po żelazie najbardziej rozpowszechnionym w skorupie ziemskiej metalem ciężkim. Podobnie, jak żelazo występuje w wodach powierzchniowych i głębinowych w sposób naturalny, zazwyczaj w 5 do 10-krotnie mniejszych ilościach, niż żelazo. Mangan tworzy bardzo twarde osady, niezwykle trudne do usunięcia. Woda z podwyższoną zawartością manganu ma gorzki smak, a tworzące się osady mają kolor od sinego, aż po czarny.
Obserwując wytrącony kamień kotłowy możemy stwierdzić, czy woda zawiera żelazo. Brązowy kolor wskazuje na dużą zawartość żelaza w wodzie.


Chlor
Chlor jest żółtozielonym gazem o nieprzyjemnym zapachu. Jest silnym utleniaczem, wybielaczem i środkiem dezynfekującym.
Ze względu na swoje działanie antybakteryjne chlor jest stosowany do wody wodociągowej na ostatnim etapie procesu jej uzdatniania. Niezależnie od potrzebnych i pożytecznych właściwości chloru i jego związków, jego stosowanie w dezynfekcji wody pitnej ZAWSZE zmienia najważniejsze właściwości organoleptyczne, tj. SMAK i ZAPACH.

Zalety miękkiej wody
Stosując wodę miękką po zmiękczaczach serii CosmoWATER chronimy urządzenia grzewcze i instalacje przed kamieniem kotłowym, a armaturę i sanitariaty przed osadem.
Dodatkowo zabezpieczamy urządzenia AGD przed zniszczeniem i wzrostem zużycia energii. Dzięki procesom zmiękczania, spełniamy wymogi producentów kotłów dotyczących jakości wody zasilającej, zabezpieczamy przed pękaniem rur, zapewniamy właściwy przepływ wody w instalacjach (ciśnienie i natężenie przepływu).
Dzięki miękkiej wodzie pranie jest czystsze i aksamitnie miękkie, bez konieczności stosowania płynów zmiękczających. Miękka woda lepiej wypłukuje resztki proszku do prania, dzięki czemu wyprane tkaniny są miłe w dotyku i pozbawione substancji alergizujących. Nasze ulubione ubrania z pewnością dłużej zachowają swoje piękne, intensywne kolory. Miękka woda sprawia, że skóra jest jedwabiście gładka
i delikatna. Kąpiel w takiej wodzie jest prawdziwą przyjemnością. Włosy są nawilżone i mają piękny, aksamitny połysk.
Miękka woda to gwarancja doskonałej czystości bez konieczności używania dużych ilości środków myjących, które mogą wysuszać i podrażniać skórę.

Zalety wody pozbawionej nadmiernych ilości żelaza i manganu
Woda po filtrze CosmoWATER Plus  pozbawiona jest nadmiernych ilości żelaza, manganu, amoniaku oraz substancji organicznych, które zwykle spotykamy w wodzie z ujęcia własnego.
Dzięki temu woda jest czystsza i bardziej klarowna. Na ceramice łazienkowej nie powstają nieprzyjemne zacieki, a pranie nie jest narażone na żółtobrązowe plamy. Nie dopuszczamy do rozwoju bakterii żelazistych, które mogłyby doprowadzić do zarastania rur wodociągowych i, co najważniejsze, chronimy nasze zdrowie.

Zalety przefiltrowanej wody
Woda przefiltrowana po filtrze CosmoWATER Carbon lub CosmoWATER Hybrid to woda pozbawiona zanieczyszczeń mechanicznych do 20 mikrometrów oraz nieprzyjemnego zapachu chloru.
To czysta, orzeźwiająca woda wysokiej jakości, doskonała do picia i gotowania. Dzięki niej przygotowane potrawy i napoje są dużo smaczniejsze, a nasza skóra nie jest narażona na wysuszenie i podrażnienia.

 

HOME | OGRZEWANIE | KLIMATYZACJA | WODA | SERWIS | KONTAKT | GALERIA
Nasi partnerzy: